kleur

Voor een fotoshoot kunnen we natuurlijk heel veel verschillende kanten op.. In theorie kunnen we echt overal foto's maken; in het bos, op het strand, in de stad, op een boerderij of zelfs in een bedrijf. 

Wanneer we een afspraak hebben gemaakt voor een fotoshoot, bekijken we even samen wat jullie wensen zijn. Soms hebben mensen meteen al een locatie in hun hoofd. Bijvoorbeeld omdat ze daar altijd gaan wandelen, of omdat deze plek een bijzondere betekenis heeft. Maar daarnaast spelen nog vele factoren een belangrijke rol. Om een voorbeeld te noemen: KLEUR. Wanneer we foto's gaan maken in een kleurrijke omgeving (bijvoorbeeld felgroen mos, warme herfstkleuren of paarse heide) zijn er duidelijke kleuren die terugkomen in de gehele shoot. Belangrijk om voor jezelf na te gaan is, wat je met de foto's wil gaan doen. Als je bijvoorbeeld een foto heel groot zou willen uitvergroten aan de muur, is het heel belangrijk om te kijken naar de kleuren van je interieur. 

licht

Nog een belangrijke factor bij het bekijken van een locatie is LICHT!. Voor jullie als klant zijnde iets minder spannend, maar voor mij als fotograaf wel! De lichtinval maakt namelijk álles in de foto. Dit is onder andere de reden dat ik alleen met zonsopkomst of zonsondergang fotografeer. Op die moment is het licht namelijk mooi zacht, of de zon nu wel of niet schijnt. Door het zachte licht krijgen we gelijk een rustige sfeer in de foto. 

Aan mij als fotograaf de taak om precies te kijken vanuit welke kant het licht komt. Daarom kunnen er in de ochtend of in de middag ook nooit precies dezelfde foto's gemaakt worden op dezelfde locatie. De zon draait namelijk, en ik draai met haar mee. 

in the city

Het grootste deel van de shoots die gedaan worden, zijn in de natuur. Een mooi bosgebied, de duinen, de heide, het strand of een zandvlakte zijn de meest voorkomende plekken waar ik kom. En dat is natuurlijk altijd mooi; het geeft rustige foto's en het geeft een stukje herkenning. Dit is vaak namelijk de plek waar de hond het meeste komt, of zich het meeste kan uitleven. 

Maar... buiten dat vind ik het heel erg tof om 'out of the box' te denken. Daarom ga ik ook graag de stad in! Op zoek naar muurtjes, paaltjes, trappen die zorgen voor mooie lijnenspellen in de foto. Hiermee kunnen we ook rust creëren in een foto, alleen dan net op een andere manier. Denk hier zeker ook eens aan, vooral als je bijvoorbeeld in huis alles industrieel hebt ingericht.. Hoe tof kan het zijn om dan ook een stoere, industriële foto van jouw trouwe viervoeter erbij te hebben? 

kleur in graffiti

Graffiti; kunst in een vaak kleurrijke vorm. Als het we het dan toch over 'out of the box' hebben.. Graffiti geeft ook hele toffe plaatjes. Oké, je moet er wel écht van houden... En soms past het ook gewoon heel erg goed bij bepaalde honden. Een stoere, dappere hond voor zo'n stoere muur. Maar, ook juist een hele lieve, schattige Pomeriaan kan er heel erg leuk voor uitkomen. Ik weet een aantal mooie, openbare plekken waar we graffiti kunnen gebruiken in een shoot. Eventueel in combinatie met een cityshoot (voor het geval je niet alleen maar graffiti zou willen in je foto's). 

it's the season

De verschillende seizoenen spelen natuurlijk ook een hele belangrijke rol bij het bepalen van de locatie, evenals bij het bepalen van het moment van de shoot. Wil je bijvoorbeeld graag warme tinten in de foto? Dan zou ik zeker een shoot in het najaar aanraden, wanneer de herfstkleuren op hun mooist zijn. 

Vind je een shoot in de heide leuk? Houdt er dan rekening mee dat de heide eind augustus / september in bloei staat. Dit geeft wel veel kleur.. Too much? De heide kan ook heel mooi zijn in de andere seizoenen. 

Wil je écht veel kleur en houd je van bloemen? Denk eens aan de bloei van bijvoorbeeld rodondendrons, tulpen of andere bloemsoorten. 

Liever echte winterse plaatjes? Oké, sneeuw is altijd een beetje moeilijk plannen hier in Nederland natuurlijk.. Maar ook daarvoor kunnen we afspraken maken. Ook het tijdstip van de shoot 'reist' mee in het seizoen. Zo worden er in de zomer vaak niet zoveel shoots gedaan omdat het óf heel erg warm is (bij extreme hitte laat ik het ook niet doorgaan), óf mensen heel vroeg hun bed uit moeten. Zonsopkomst komt in de zomer natuurlijk ook vroeger... 

de beste manier om een locatie te bepalen

Het is vaak heel lastig, waar gaan we de foto's maken? Ik adviseer mensen altijd eens mijn website en social media door te spitten, en de foto's bij elkaar te sprokkelen die hen het meeste aanspreken. En dan natuurlijk niet kijkend naar de hond op de foto, maar vooral naar de omgeving, het licht en de kleuren op de foto. Zo kun je als het ware zelf een soort 'moodboard' maken. Aan de hand daarvan kan ik weer met jullie meedenken in welke locatie het beste past in combinatie met jullie hond en het moment waarop we de shoot hebben gepland.