Veelgestelde vragen

Mijn hond kan niet loslopen, en nu?

Geen probleem! Vaak durven mensen niet zo snel een fotoshoot te plannen omdat hun hond niet los kan lopen. Een heel groot deel van mijn modellen kan niet loslopen. Een voorbeeld hiervan is Timo, de Beagle op de foto hierboven. Eigenlijk zit hij aangelijnd. Zie je niets van toch? Dat is de magie van Photoshop! Ik heb altijd verschillende kleuren jachtlijntjes in mijn fototas bij, zodat we er samen voor kunnen zorgen dat er nadien niets meer van te zien is.

waar vindt een fotoshoot plaats?

De locatie van de fotoshoot bepalen we altijd in overleg. We bekijken samen wat je wensen zijn, welke locatie op welk moment het mooiste is, welk tijdstip het beste erbij past en natuurlijk wat voor de hond ook een prettige ervaring gaat zijn. Om je een beetje inspiratie op te laten doen, heb ik speciaal voor mijn klanten een aparte pagina op mijn website gemaakt waarop verschillende locaties (inclusief voorbeeldfoto's) staan om je een beetje een beeld te geven wat je kunt verwachten. Let wel op dat dit natuurlijk per seizoen enorm kan verschillen.

maar ga je wel altijd de natuur in voor een shoot?

Nee! Maar ik moet zeggen dat dit de meeste keren wel het geval is. De natuur heeft natuurlijk hele rustige achtergronden en neutrale kleuren. Toch ben ik zelf enorm fan van andere omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een stad, een oud gebouw, industie, graffiti of iets in die trend. Bijvoorbeeld de foto hierboven van Kenzi; gemaakt midden in de binnenstad van Breda. Je moet er van houden; het geeft een wat meer stoer uiterlijk! En als je bang bent dat dit te druk is voor jouw hond: toen ik deze foto maakte met Kenzi liepen er welgeteld 3 mensen. We zoeken namelijk altijd momenten op wanneer deze locaties goed haalbaar zijn voor een fotoshoot. 

Kom je ook bij mij in de buurt voor een fotoshoot?

Jazeker! In principe kom ik door het hele land voor shoots. In de meeste gevallen komen mijn klanten uit de omgeving waar ik zelf woon, maar dat is zeker niet altijd het geval. Ik reis door heel Nederland en België, dus alles is mogelijk! Mocht ik verder weg een shoot doen, ga ik vaak wel eerst zelf even de locatie checken of ik vraag mijn klant om een paar foto's te sturen zodat ik een beeld heb hoe de locatie eruit ziet. Maar ik moet zeggen dat een shoot eigenlijk practisch overal kan plaatsvinden.

hoe lang duurt een fotoshoot?

Dat verschilt enorm per model. Mijn snelste shoot ooit duurde welgeteld 15 minuten. Mijn langste fotoshoot hebben we uiteindelijk na 2,5 uur stopgezet. Wat het allerbelangrijkste is, is het resultaat. We zorgen ervoor dat de foto uiteindelijk perfect is. En soms duurt dat heel lang, soms is het zo gepiept. Het ligt onder andere aan het gedrag van de hond; heeft hij er een beetje zin in, wil hij meewerken of juist helemaal niet? Maar tevens heeft het ook alles met de weersomstandigheden te maken. Soms moeten we gewoon net eventjes wachten tot bijvoorbeeld de zon op de juiste plek staat ten opzichte van het model. Gemiddeld kun je uitgaan van een uur tot anderhalf uur. Dan zitten we ook al wel ver aan het maximum hoor. Je merkt namelijk op een gegeven moment dat de hond het ook niet meer leuk vindt. De concentratie raakt dan op. Dan heeft het ook geen zin meer om door te gaan, de hond gaat dat geen mooie uitstraling meer laten zien.

mijn hond kan niet stil blijven zitten, heeft het dan nut een shoot te boeken?

Ja hoor! Ik heb heel veel honden die niet goed op commando kunnen blijven zitten. Natuurlijk is het fijn dat honden dat wel kunnen, maar het is geen probleem wanneer honden dat niet kunnen. We passen ons gewoon aan en proberen de hond derwijze te sturen dat het toch een perfect plaatje wordt. Dit doen we alleen maar door middel van positieve benaderingen en beloningen. Een hond wordt tijdens een shoot nergens toe gedwongen, en wanneer blijkt dat het een hond zich niet prettig voelt, zorgen we even voor wat afleiding en proberen het eventueel opnieuw. 

wat is de best leeftijd om een puppyshoot te doen?

Zo snel mogelijk, PLEASE!!! Ik merk dat veel mensen eventjes willen wachten met een puppyshoot. En van de ene kant begrijp ik dat heel erg goed hoor! Je wil dat de kleine eerst even kan wennen en wellicht al wat dingen kan leren. Maar de leukste periode voor een puppyshoot is de leeftijd tussen de 8 en 12 weken. En ja, dan zijn ze nog héél jong! Maar het échte kleine puppy uiterlijk gaat er zo snel vanaf! En.. Je hoeft niet bang te zijn dat het niet gaat lukken omdat een pup nog niet goed luistert, nog geen commando's kent of niet los kan (zie veelgestelde vragen hierboven). Wist je trouwens dat pups (tot 12 weken) juist voor mij het meest makkelijk zijn om te fotograferen? Hoe dat komt? Ze zijn heel snel op hun gemak, ze zijn snel af te leiden maar ze reageren ook heel goed op geluidjes en piepjes waardoor ze hun meest schattige uitdrukkingen voor mij laten zien! 

de shoot staat gepland, maar ze voorspellen veel regen. wat nu?

Bij regen of andere neerslag gaat de shoot niet door. Niet alleen voor het feit dat er dan geen honden, maar verzopen katjes op de foto zullen staan. Maar ook omdat mijn apparatuur niet blij wordt van water (en vervolgens mijn bankrekening al helemaal niet). Iedere shoot die ik plan is altijd een klein beetje onder voorbehoud. We houden altijd kort vooraf even contact over de weersvoorspellingen. Lichte bewolking vind ik persoonlijk het fijnst om mee te fotograferen, omdat ik dan langs alle kanten kan werken. Het licht is dan namelijk langs alle kanten even fijn. Hoewel het werken met de zon ook ontzettende gave platen kan geven!

rond welk tijdstip vindt een fotoshoot plaats?

Ik fotografeer alleen vroeg in de ochtend (bij opkomende zon) of in de avond (bij zonsondergang). De exacte tijd verschilt dus enorm per seizoen. Daarbij is het ook nog afhankelijk wat voor locatie er gebruikt gaat worden voor de shoot. Midden in het bos is het in de avond bijvoorbeeld eerder donker dan aan het strand. Midden op de dag fotografeer ik dus nooit!

De fotoshoot heeft plaatsgevonden, hoe gaat het nu verder?

Nu begint voor mij het tweede deel van het werk; het uitsorteren en nabewerken van de foto's. Iets waar veel tijd in gaat zitten, en wat veel mensen soms vergeten mee te tellen. Ik kies zelf uit alle foto's de beste uit en zorg dat deze helemaal afgemaakt worden. Vervolgens zet ik al deze nabewerkte foto's in een online fotoalbum (je kunt denken aan 12 tot 20 foto's per shoot) waarvan jullie binnen 2 weken na de shoot een link ontvangen via de mail. Zo kunnen jullie de foto's bekijken en zelf kiezen welke foto's jullie digitaal doorgestuurd willen krijgen. Bij iedere shoot zitten een aantal foto's inbegrepen, en vanaf hier is er ook de mogelijkheid om meer foto's bij te bestellen. Alle foto's die je bij mij besteld krijg je op digitaal formaat doorgestuurd. Zo kun je helemaal zelf bepalen op welke manier je de foto's uiteindelijk gaat gebruiken.

Fotografeer je echt alleen honden?

Grotendeels wel. De basis van mijn fotografie is honden, en daar blijft het ook! Maar ik moet zeggen dat ik bijvoorbeeld katten ook héél leuk vindt om te fotograferen! En ik heb al meerdere uilen voor mijn lens mogen hebben, ook écht fantastisch! Dus de basis is wel honden, maar er zijn zeker meerdere mogelijkheden voor een shoot. Wel een belangrijke factor is dat alle shoot buiten plaatsvinden. Dat betekent dat de honden die voor mijn lens verschijnen, allemaal aan een tuigje mee naar buiten moeten kunnen.

ik wil graag samen met mijn hond op de foto, kan dat?

Dat kan zeker, geen probleem! Wat wel een belangrijke kanttekening is, is dat ik geen gezins- of familiefoto's maak. Natuurlijk, er is een mogelijkheid om tijdens een shoot samen met de hond op de foto te gaan. Maar binnen mijn vakgebied zal het dan gaan om 1 op 1 foto's. Dus een foto van 1 baasje met de hond, zoals bijvoorbeeld op de foto hierboven. Mocht je echt graag met het hele gezin een fotoshoot doen, dan verwijs ik je graag door naar een van mijn collega fotografen.

organiseer je ook meeloopdagen of workshops?

Op dit moment nog niet, maar het is wel iets waar ik voor in de toekomst over na ga denken. Er is namelijk wel veel vraag naar, want ik word er regelmatig voor benaderd. Op dit moment vind ik het belangrijker, en voornamelijk leuker om zelf knappe koppies te fotograferen. Maar de kans is groot dat er in de toekomst wel meeloopdagen gaan plaatsivnden!