Ik wil heel graag een fotoshoot, maar mijn hond kan niet loslopen. Wat nu?

Dat is geen enkel probleem! Als uw hond niet los kan of mag lopen in de natuurlijk doen we dat gewoon niet. Vaak is het makkelijker als de hond los kan lopen, maar ik pas me helemaal aan de situatie aan. Als uw hond niet los kan lopen is het belangrijk dat u een lange lijn meeneemt en een dun halsbandje. Deze kunnen later in de nabewerking namelijk gewoon weggehaald worden. Dan is er later op de foto dus niets meer van te zien!

 

Waar kunnen we de fotoshoot doen?

Vaak vindt en fotoshoot plaats in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan het bos. Hier in de omgeving ben ik zelf vaak te vinden in de Pannenhoef, de Rucphense Hei en de Galderse Meren (in de maanden dat honden zijn toegestaan natuurlijk). Het kan natuurlijk ook zijn dat jullie zelf een hele mooi tuin hebben, of een andere locatie in gedachte hebben. In overleg komen we daar samen vast en zeker aan uit, zodat we prachtige plaatjes kunnen leveren. 

Heb je juist interesse in een hele andere shoot? Informeer naar de mogelijkheden! Denk hierbij bijvoorbeeld aan een shoot midden in de stad, op een industrieel gebied of ergens aan een leuke haven.

 

Hoe lang duurt een fotoshoot?

Daar kan ik geen antwoord op geven. Iedere fotoshoot is anders! De ene keer hebben we in een half uur al heel veel gedaan, en de andere keer zijn we soms anderhalf uur bezig. Dit laatste is vaak wel de max. Veel honden zijn er op een gegeven moment wel klaar mee. Logisch! Meestal vindt een fotoshoot in de natuur plaats. Het eerste stukje lopen we gewoon naar een mooie plek. De hond kan dan alvast wennen aan de omgeving en aan mij. Pas dan beginnen we aan de fotoshoot, waarbij ‘geduld’ heel belangrijk is. De ene hond is heel erg gefocust op de baas en blijft gemakkelijk even zitten voor de foto, terwijl de andere hond juist heel snel is afgeleid. Hoelang het precies duurt is dus vooraf nooit bekend. Wanneer we merken dat de concentratie van de hond op is, stoppen we er ook mee. We respecteren het gedrag van de hond zoals hij/zij dat aangeeft. 

 

Mijn hond blijft toch niet zitten, dus dat gaat niet lukken. 

Fout! Ik heb inmiddels al heel veel honden mogen fotograferen, en dat is nooit hetzelfde. Het kan zijn dat sommige honden niet goed willen blijven zitten, maar hier geldt het codewoord: geduld. Het gezegde luidt ‘geduld is een schone zaak’, en dat is zeker zo! In sommige gevallen moet de hond nog even wennen aan de omgeving, of is hij/zij gewoon even heel eigenwijs. Dat geeft niet, het is een hond! Dan lopen we gewoon een stukje verder en proberen we het opnieuw. Soms moeten we van alles uit de kast trekken om de aandacht van de hond te trekken, maar in de meeste gevallen komen we met geduld als een heel eind!

 

We hebben een fotoshoot gepland staan, maar het regent. Wat nu?

Op het moment dat het weer niet meewerkt zoals wij graag zouden willen moet de shoot verzet worden. Regen of andere neerslag werkt in ieder geval niet voor een fotoshoot. Natuurlijk ook doordat mijn apparatuur daar niet tegen kan. Wanneer is het mooi weer voor een fotoshoot? Het beste is droog weer, maar de zon hoeft juist niet per se te schijnen. Het mooiste is als het overdag licht bewolkt is. Dan is het buiten namelijk wel licht, maar niet overdreven door de zon. Als we een fotoshoot plannen zeg ik er altijd bij dat we het weer even af moeten wachten. Kort van tevoren hebben we dan ook nog even contact om te overleggen. Als het weer echt niet meewerkt, gaan we voor een nieuwe datum. Ik hoop in de toekomst verder uit te kunnen breiden naar een fotostudio. Dan zouden de fotoshoot altijd nog binnen kunnen doen.

 

De fotoshoot is geweest, wat nu?

Voor mij begint nu het meeste werk: het uitsorteren en na bewerken van de foto’s. Ik maak zelf een selectie van de foto's, waarbij ik tussen de 12 en 20 foto's gemiddeld ga nabewerken. Ik zorg voor de puntjes op de i. Als de foto's klaar heb, zet ik deze in een online fotoalbum waar jullie vervolgens de foto's kunnen bekijken. Hierbij kun je dan een keuze maken welke foto's je graag zou willen hebben. Bij een shoot zitten altijd een aantal foto's inbegrepen, en er is altijd de mogelijkheid om meer foto's bij te bestellen. 

 

Hoelang duurt het voordat we de foto’s ontvangen. 

Ook op deze vraag heb ik geen antwoord. Ik probeer de foto’s in 2 a 3 weken te kunnen verzenden, maar dat is afhankelijk van een aantal factoren. Naast mijn fotografie heb ik namelijk ook nog een vaste baan, waar ik dus mijn dagelijkse bezigheden ook mee heb. Daarnaast ga ik nog met 2 honden wekelijks naar training. Ik zal dus altijd tijdens de fotoshoot een richtlijn geven over wanneer je de foto’s ongeveer kunt verwachten. Er zijn keren bij wanneer de foto’s binnen 2 dagen al in je mailbox verschijnen, maar andere keren gaat er echt 2 weken overheen. Het kan (in overleg) wel zo zijn dat je eerder een voorproefje te zien krijgt op mijn Facebookpagina (om de ergste nieuwsgierigheid te voeden).

 

Kunnen we ook fotoafdrukken bestellen?

Helaas kan dit momenteel nog niet. Hopelijk kan ik hiermee in de toekomst verder mee aan de slag. Voor nu lever ik alle gekozen en/of bestelde foto’s digitaal aan, zodat jullie zelf kunnen bepalen wat ermee gebeurd. Tegenwoordig kun je bijvoorbeeld via internet zoveel verschillende dingen doen met foto’s, daar kan ik niet aan tippen. Mocht je een foto van mij wel gaan gebruiken voor een afdruk, vind ik het altijd heel erg leuk om het resultaat daarvan terug te zien!

 

Fotografeer je echt alleen honden?

In principe wel. Mijn passie ligt bij honden, dat is eigenlijk altijd al zo geweest. Echter, het gebeurt ook wel dat ik andere dieren fotografeer. Zo heb ik al een aantal keer een kattenshoot gedaan, en fotografeer ik mijn eigen konijn ook graag. Mocht je interesse hebben in een ander soort shoot, kun je altijd contact met me opnemen. We zullen er dan samen zeker wel aan uitkomen. Maar mijn specificatie ligt echt bij hondenfotografie.