Before - After

De eerste stap van de fotoshoot is natuurlijk het maken van de foto's zelf. We gaan op locatie verschillende poses en plekjes regelen om op deze manier tot de meest toffe plaatjes te komen! En dan komt voor mij nóg een belangrijk deel van de fotoshoot; het nabewerken. Tijdens de nabewerking zorg ik ervoor dat de foto écht helemaal 'af' is. 

Het nabewerken gebeurt met Photoshop. De handelingen die vooral worden gedaan hebben betrekking op het licht, de kleuren, het verwijderen van storende delen, een foto bijsnijden of rechtzetten (ik maak bijna alle foto's scheef, ligt aan mij haha), ogen oplichten, prutjes uit de ogen poetsen, vaak wat vignet toevoegen en soms wat extra licht toevoegen. Klinkt allemaal heel simpel. En als je er eenmaal in thuis bent is het dat ook! Over het algemeen zijn er geen hele gekke dingen die ik met de foto's doe. Juist alle kleine dingetjes bij elkaar zorgt ervoor dat er voor het oog al veel veranderd. 

In sommige gevallen wordt een foto wél helemaal omgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan een foto met meerdere honden (of andere dieren) bij elkaar. Ik kies er dan vaak zelf voor om er een Photoshop project van te maken wanneer dit voor de dieren handiger is. Honden die goed getraind zijn en goed onder appèl staan kunnen dit vaak wel, maar voor sommige honden is het samen poseren stressvol. Daarbij moet ik er natuurlijk ook voor zorgen dat k dan beide blikken goed gevangen heb. Vaak kies ik ervoor om de honden dan apart te fotograferen en later in één foto toe te voegen, puur zodat dit voor de honden fijner is. 

 

Zoals je hiernaast kunt zien ziet een bewerkte foto er al heel anders uit. Dit is ook de reden dat ik nóóit onbewerkte foto's vrijgeef. Waarom? Puur omdat het werk gewoon nog niet af is. Een schilder verkoopt ook geen schilderij wat nog maar half geschilderd is. 

Tevens is dit ook één van de redenen waarom ik eerst alle foto's bewerk, voordat ik de foto's publiceer aan mijn klanten. Er zijn fotograferen die eerst onbewerkte foto's in een album zetten, vervolgens de klanten een keuze laten maken en de foto's dan pas verder afwerken. Ik vind dat persoonlijk niet zo fijn, omdat een bewerkte foto dus heel anders eruit kan komen te zien. Door eerst alle foto's te bewerken, weten klanten wel meteen wat voor foto ze kunnen verwachten; de foto die ze te zien krijgen. Dat wil ook zeggen dat ik mezelf soms wat extra werk opleg, wanneer klanten niet alle foto's kiezen of bijbestellen. Maar dat neem ik voor lief; naast mijn bedrijf is het ook mijn hobby. Love it!